Anasayfa » İnternet & Teknoloji

Herşeyi Bilen Site: Wolfram Alpha

19 Mayıs 2009 Görüntülenme: 1.265 3 Yorum Yazar: Ahmet
Kötüİdare ederOrtaGüzelMükemmel (Değerlendir)

Wikipedia‘yı herkes bilir. Özgür ansiklopedi ile dünyanın en çok ziyaret edilen ve ziyaretçilerinin yaptığı para yardımı ile ayakta duran bir site. Google’da dünyanın bir numaralı arama motoru. Google‘da ne ararsanız bulursunuz. Hatta duyduklarıma göre koskoca internet okyanusunu ve internetteki bütün web sitelerinin Google’a ait olduğunun düşünen insanları görülmüş.

Konumuz Google‘ı koskoca internet zannedernler değil. Konumuz bilim adamlarının matematiksel işlemler yapmak için kullandıkları Mathematica adlı blogramın yapımcısnın yeni bir ürünü. Bu ürünün adı Wolfram Alpha. Ürünlerin sahibinin adı da Stephen Wolfram. Wolfram Alpha herşeyi biliyor. Daha doğrusu herşeyi bilen bir web sitesi konumuna getirilmeye ve bu yol izinde ilerleye çalışıyor. Google’ın 2+1 işlemin sonucunu verdiğini öğrendiğimde şaşırmıştım. Gerçi çok uzun zaman önce öğrenmiştim bunu ama bir arama  motorunun böyle bir bilgi vermesi bence şaşırtıcı. Sqrl ile kare kök, mod ile modüler hesaplanabiliyor Google’da.

Wolfram Alpha‘da şuanda kendi güvendiği bir arşiv ile ingilizce olarak kullanıcılarına en doğru bilgileri vermeyi amaçlıyor. bilgileri verirken yazının içerisine yerleştirdiği resimler, görseller ile bilgiyi kalıcı sağlıyor. kelime bazında arama yaparak daha net sonuç alabilirsiniz.

Görünüş olarak bir arama motoru gibi görünen site aslında arama motoru değil. İlk başlarda Wikipedia’dan bahsettim. Şimdi oraya tekrar geliyorum. wikipedia’nın içeriği kullanıcıları tarafından oluşturuluyor, Wolfram Alpha‘nın içeriği ise kendi arşivi sayesinde sağlanıyor ve olabildiğince doğru, kaliteli bilgiler var. Arama motoru gibi görünüyor, bilgi edinmek istediğiniz kelimeyi yazıyorsunuz o da size Wikipedia gibi görsellerle süslenmiş arama sonuçlarını size sunuyor. Wikipedia‘nın koltuğunu yerinden oynatacak gibi görünüyor. Bakalım neler olacak?

Deneme amaçlı ben kardeşimin ÖSS matematik kitabındaki bu örneği(|x-4|+x*sgn*(x+1)=5) yazdım. İsterseniz bu etkileyici onuca bakabilirsiniz.

Yazıyı beğendiysen başka yerlerde paylaşabilirsin:
  • Google Bookmarks
  • Digg
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Facebook
  • MySpace
  • Netvibes
  • Live
  • FriendFeed
  • Technorati
  • StumbleUpon
  • Reddit
RenkliTeneke.Com blogundaki yeni yazılardan haberdar olmak için RSS Abonesi olabilirsiniz. İsterseniz Twitter'dan ya da FriendFeed'den takip edebilirsiniz. Ya da "Yeni yazılar e-mail adresime gelsin" diyorsanız e-mail abonesi olabilirsiniz.
Merhaba sevgili ziyaretçi. Şuanda renkliteneke.com bloguna " Ahmet" tarafından " 19 Mayıs 2009" tarihinde yazılmış olan "Herşeyi Bilen Site: Wolfram Alpha" başlıklı bu yazıyı okuyorsun. Bu yazının başka bir yerde yayınlaması yasaktır. Her yazı ayrı bir özen içerisinde hazırlanıyor ve bu emeğin iki tık ile heba edilmesi pek hoşuma gitmez. Bu açıklama ise bilgilenmeniz için yazılmıştır.

3 Yorum »

Yukarıdaki yazı hakkında kendi düşüncelerinizi yazın!

Lütfen yukarıdaki yazı hakkında düşüncelerini paylaş. Senin düşündüklerin bazen bu blogdaki yeni yayınlanacak yazının hangi konuda yazı yazılması gerektiğini belirliyor.

Yorum ekleye bilir yada yazı için geri bildirim gönderebilirsiniz. Bu yazı için yorumlarına abone ol: subscribe to these comments

 

Yorum içerisinde kullanabileceğiniz Html tagları :
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Yazıya yorum yazdığınızda yorumunuzun hemen yanında bir Gravatarınız yayınlanacaktır.
Hani benim Gravatarım? Gravatar'da neyin nesi?